设计师杨婷作品 | 极简美宅,致敬极致!

搜狐焦点家居服务号 2022-05-25 11:00:49
用手机看
扫描到手机,新闻随时看

扫一扫,用手机看文章
更加方便分享给朋友

是这个时代对于“居”的至高追求,也是设计师杨婷对“家”的最高定义。设计的目标是阐述空间高级调性和舒适度,同时体现生活中的烟火气和空间的延展性。二层空间,双面墙壁被打通,贯通了上下与整个二层空间的连通度,实现具…

我若盛开,蝴蝶自来!

——杨婷

杨婷设计

项目名称 / 极简美宅

从实用性和舒适度出发,寻找艺术、文化、自我价值的表达,用“极致”定义极简主义住宅。是这个时代对于“居”的至高追求,也是设计师杨婷对“家”的最高定义。

Starting from practicality and comfort, we look for the expression of art, culture and self-worth, and define minimalist housing with "extreme". It is not only the supreme pursuit of "home" in this era, but also the highest definition of "home" by designer Yang ting.

当力推全案设计、贯彻数据化建模的设计师杨婷,与全屋高级定制行业领袖的业主相遇,审美高度同频又价值取向一致的高手协作,就此展开,坦诚以待,彼此成就,锻造精品。当全案设计与高级定制相遇,他们享受了一次完美的合作。

When Yang Ting, the designer of the whole project, met with the owner of the leader of the senior customization industry of the whole house, and cooperated with experts with high aesthetic frequency and consistent value orientation.They enjoyed a perfect cooperation.

家居美学,自然肌理重塑空间

Home aesthetics, natural texture, reshaping space

业主追求形式和美学的纯粹,对实现舒适宁静的空间感知目标毫不妥协。

The owner pursues the purity of form and aesthetics and makes no compromise on the goal of realizing comfortable and quiet space perception.

设计的目标是阐述空间高级调性和舒适度,同时体现生活中的烟火气和空间的延展性。通过平立面布局、艺术性打造,呈现当下语境里的艺术栖居。

The goal of the design is to explain the high tone and comfort of the space, and reflect the smoke and fire in life and the ductility of the space.

从国画技法中提取线、面、体,并以现代语言进行空间的重塑再造。整个居所“一进门厅、二进厅堂、三进私室、跃层而上,是私属的理想国”,在空间起承转合间为居者心绪演奏出悠扬起伏。

The line, surface and body are extracted from the techniques of traditional Chinese painting, and the space is reconstructed in modern language. The whole residence has one entrance hall, two entrance halls and three private rooms.

表现形式上,大块面凸显空间结构,视觉语言偏向硬朗,力求彰显线条感和力量感,意境上内敛克制而安静,致力于在虚实交融的柔美间凝结诗意,予以空间超越时间的气质和气场。

In the form of expression, the large area highlights the spatial structure, the visual language tends to be strong, and strives to highlight the sense of line and power. In the artistic conception, it is introverted, restrained and quiet, giving space the temperament and aura beyond time.

墙面木饰“用线造型”,消减大块面结构的体量感,美感由内而生。客厅挑空墙整面材料高达6米,挑战“无缝”带来的是悬浮的轻盈感和细腻的情绪体验,PET材质创造性的研发为项目带来惊喜,开创工艺难度,精于细节拼接,彰显居者隐贵气质。

"Line modeling" of wall wood decoration reduces the sense of volume of large surface structure. The whole material of the empty wall in the living room is up to 6m. The creative research and development of PET material brings surprises to the project. It is proficient in detail splicing and creates process difficulty.

安静内敛的白,一抹爱马仕橙点亮整个空间,那是极简之上对“奢”的追求和表达。置身空间,看不到具象、符号化的存在,而是因美学阅历的相同、意识形态的共鸣而为之感染。

Quiet and restrained white, a touch of Hermes orange lights up the whole space, which is the pursuit and expression of "luxury" on Minimalism.

设计匠心铺陈东方笔墨,还原当下峰层生活的极致追求。一池景观泉水汩汩流淌,治愈一室一境。目光纯白随悬浮楼梯,拾阶而上,可见天光,可遇未来。

A pool of landscape springs gurgling, healing one room and one environment. The eyes are pure white and go up with the suspended stairs. You can see the sky light and meet the future.

极简主义,木作的自由叙事

Minimalism, free narration of woodwork

二层空间,双面墙壁被打通,贯通了上下与整个二层空间的连通度,实现具有个性化的重组空间,仰望与俯视间,互为景致的中式园林意境便跃然而现。

In the second floor space, the double-sided walls are opened up, connecting the upper and lower parts with the whole second floor space, so as to realize a personalized reorganization space.

和宜的比例是服装的灵魂,空间亦如此,比例、尺度便如“剪裁”,决定家的格局。以留白和深浅对比,粗细顿挫和石材的自然肌理分段转折,形成一致节奏。

With the contrast of blank and depth, the thickness and the natural texture of the stone turn in sections to form a consistent rhythm.

整屋木作定制由业主团队展志天华执行完成,完全按照设计图纸进行深化、研发、安装,严丝合缝,做到即装即住,环保无醛。高级定制的维度,在整合顶级资源下,推动创意水准达到极致。

The customization of the whole house's woodwork is carried out by the owner's team zhanzhi Tianhua. It is deepened, developed and installed in full accordance with the design drawings, so as to achieve immediate installation and living, environmental protection and no formaldehyde.

空间吸收了各种自然元素:远山、水光、薄雾和石阶,纯白的温暖色调,体现着对质地痴迷、由材料驱动的最纯粹表达。以最简单的方式,给人以惊喜,甚至是回归平静的享受。

The space absorbs various natural elements: distant mountains, water light, mist and stone steps. The pure white warm tone reflects the purest expression of obsession with texture and driven by materials.

卧室动线改变了原本设定的布置方式,套房概念,双动线并行,在私宅空间实现酒店仪式感与生活私密度。步入其间,超大容量储物柜,多重衣帽间,个性定制实现时尚先生的“服饰收纳自由”。

The bedroom moving line has changed the original layout, the concept of suite, and the parallel double moving lines have realized the sense of hotel ceremony and private density of life in the private house space. During the period of entering, the super large storage cabinet, multiple cloakrooms and personalized customization realize the "freedom of clothing storage" of Mr. fashion.

生活中的优雅体现于每个空间细节里,将起居的生活细节都考虑到,达到整体空间布局流畅,使用体验舒适,这本身就是一种自然与优雅。

Elegance in life is reflected in every space detail, and the living details are taken into account to achieve smooth overall space layout and comfortable use experience, which itself is a kind of nature and elegance.

从长桌的厚度,到格栅的宽度,再到置物格的高度,尺度与比例关系的把控,让人身在其中的体验、感受皆处于最舒适的状态。

From the thickness of the long table, to the width of the grid, to the height of the storage grid, and the control of the relationship between scale and proportion, people's experience and feeling are in the most comfortable state.

餐厅、茶区具有公共属性的区域,开放大气,为聚会而定制场景。主卧套间、卫生间、衣帽间格局宽敞,忙碌生活的都市人得以享有充裕的私人天地。

Restaurants and tea areas are areas with public attributes, open atmosphere and customized scenes for gatherings. The master bedroom suite, bathroom and cloakroom are spacious, and busy urbanites can enjoy plenty of private space.

位于二层南向的花房,因自动开合天窗拥有得天独厚的采光,滋养着一室春色,不分季节地输送盎然的绿意和花草的馨香,又因墙面被打通,从不同角度遥望,自然与新意又生出不同的面貌。

The flower house located on the south of the second floor has unique daylighting because of the automatic opening and closing skylight, which nourishes the spring of a room. It conveys the full green meaning and the fragrance of flowers and plants regardless of season. Because the wall is opened, looking from different angles, nature and new ideas have different faces.

园区以“U”型飘带状环绕浑河,西向、朝东、面南满眼皆是浑河之畔的茂密林荫,270度的景观拥抱天然氧吧。推开窗,微风徐来,轻盈拂面,空气中夹杂些许河水的味道,心有猛虎细嗅蔷薇。

The park is surrounded by Hunhe River, with dense trees on the Bank of Hunhe River in the west, East and south. The 270 degree landscape embraces the natural oxygen bar.

设计以生活需求为出发点,发掘、营造空间与人,使居者能够完全放松地生活、社交,并能唤醒人们对美好的感知力,继而达成了内在的情感连接,才有属于业主的家的温度。

The design takes life needs as the starting point, explores and creates space and people, so that residents can completely relax and socialize, awaken people's perception of beauty, and then achieve internal emotional connection, so as to have the temperature of the owner's home.

AWARD DESIGNER:

杨婷

Yang Ting

杨婷

杨婷设计机构 创始人/设计总监

室内建筑师室内设计师

陈设艺术设计师

清华美术学院进修

米兰理工大学进修

亚洲大学进修

沈阳工学院特聘讲师

沈阳城市学院特聘讲师

中国室内装饰协会会员

2020 祝融奖第十二届照明应用设计大赛佳作奖/办公空间二等奖

2020 40 UNDER 40 中国(辽宁)设计杰出青年

2020 第二十三届中国室内设计大奖赛优秀奖

2020 金住奖中国(沈阳)十大居住空间设计师

2020 她设计奖年度优秀设计奖

2020 室内设计奖红棉中国设计奖

2019 40 UNDER 40 中国(辽宁)设计杰出青年

2019 金住奖-中国(沈阳)十大居住空间设计师

2019 金住奖-中国百杰居住空间设计师

2019 十间坊中国优胜奖

2019 金梁中国设计奖(城市榜)

2019 金梁中国设计奖(省区榜)

2019年获Idea-Tops国际设计奖-艾特奖别墅设计银奖

2019 德国高仪·中国住宅设计精英榜全国108匠

2019 中国设计·卓越青年城市榜商业空间设计十强设计师

2019第十五届中国国际建筑装饰及艺术博览会

2018 金莲花杯国际设计大师邀请赛

2018 十间坊中国城市优胜奖

2018 居然设计家杯室内设计大奖赛沈阳地区最具潜力奖

2018年M+中国高端室内设计大赛度优秀设计师

2018-2019年度中国建筑装饰行业十大最具原创设计师

2017 金莲花杯国际设计大师邀请赛

法国双面神“GPDP AWARD”国际创新设计大奖

第五届沈阳国际艺术大赏人居空间设计奖

IDG金创意奖特聘学生组实战设计导师

筑客网沈阳十大设计师

中央二台交换空间栏目特邀设计师

声明:本文由入驻焦点开放平台的作者撰写,除焦点官方账号外,观点仅代表作者本人,不代表焦点立场。